November 2024'te ilan edilen ateşkes sürecinde bile 310'dan fazla çocuğun hayatını kaybettiği ve 1500'den fazla kişinin yaralandığı belirtildi. Bu durum, Lübnan'da yaşanan çatışmaların çocuklar üzerindeki yıkıcı etkisini açıkça ortaya koydu. Hem fiziksel hem de psikolojik açıdan travmatik sonuçlara yol açan çatışmalar, çocukların hem sağlıklarını hem de eğitim hayatlarını olumsuz etkiledi.
UNICEF raporuna göre, özellikle yoğun nüfuslu Baalbek ve Bekaa Vadisi'ndeki çocuklar defalarca hava saldırılarına hedef olmalarına rağmen yeterli gıdaya erişemiyor. Ayrıca Lübnan'ın doğusunda yaşayan 2 yaşın altındaki çocukların yarısından fazlası ciddi gıda yoksulluğu yaşıyor. Bu oran, bir yıl öncesine göre 2 katından fazla bir artışa işaret ediyor. Ayrıca, Higgins'in belirttiğine göre, Lübnan'daki çatışmalar, yıllar süren ekonomik sıkıntılar, öğretmen grevleri ve Kovid-19'un etkileri, ülkenin zorlu eğitim sorununu daha da kötüleştirdi. Yarım milyon çocuğun okula gidemediği bir ortamda, eğitim krizi gitgide derinleşiyor.
Bütün bu veriler, Lübnan'daki çocukların yaşadığı zorlukları ve ülkedeki eğitim krizin ciddiyetini gözler önüne sermektedir. Daha etkili çözüm yolları bulunabilmesi için, bu konunun uluslararası platformlarda daha fazla gündeme gelmesi gerektiğini söylemek yanıltıcı olmayacaktır.